Multimodal Tasımacılık

Multimodal Taşımacılık Nedir?

En az iki adet lojistik servisin kullanıldığı; sözleşmenin ve evrağın tek sorumlu tarafından ulaştırıldığı taşımacılık işlemine “multimodal taşımacılık” denir. Ulaşım için tek bir sözleşme imzalanır ve buna bağlı kalınarak işlem tamamlanır.

Güzergah boyunca farklı rotalardan geçen kargo, rotasını değiştirmeden konteynerlar arası aktarılır. Multimodal taşımacılık genellikle dökme yük taşırken kullanılır. Entegre bir sistem olan multimodal taşımacılıkta yükler, taşındıkları kaptan bir diğerine aktarılır. Yüklerin çıkış yaptığı noktadan vardığı noktaya kadar olan tüm yollar için sözleşme tektir.

Multimodal taşımacılıkta tüm taşıma yolları kullanılabilir. Yüklerin güvenle taşınması için hangi yolların tercih edilmesi gerektiğine karar verilir ve planlama bu doğrultuda gerçekleştirilir. Örneğin; bir yük karayolu ile başladığı yolculuğuna konteyner değişikliği yaparak havayolu ile devam edebilir.

Multimodal Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?

Genel anlamda multimodal taşımacılığa bakmak gerekirse; yüklerin aynı taşıma birimi içerisinde bir müdahaleye maruz kalmadan birden fazla taşıma yolu ile taşınılması işlemidir. Tek parça haline getirilen yük, en az iki mod ile taşınır. Çevresel koşullar, zaman ve optimize edilerek oluşan bu mod pek çok yönden fayda sağlar. Bu faydaları şu şekilde saymak mümkündür:

  • Sabit fiyatlar sayesinde bütçe dostudur.
  • Yükleme, boşaltma, taşıma sistemlerinin düzenli olması sebebiyle kolaylıkla takip ve kontrol edilebilir.
  • Ekolojik bir yöntem olan multimodal taşımacılıkta, karayolu taşımacılığına nazaran %75’e kadar daha az karbondioksit salınır.
  • Hava koşullarından ve yol şartlarından etkilenmeden gerçekleştirilir. Böylece sabit ulaşım süreleri sunarak kusursuz planlama imkanı verir.